Dzieci w wieku szkolnym powinny codziennie zjadać zarówno pierwsze, jak i drugie śniadania. Pełnowartościowe posiłki spożywane podczas szkolnej przerwy dostarczają energii niezbędnej do pracy umysłowej i zabawy, a także są podstawą dobrego samopoczucia. Najważniejszą zasadą w diecie dziecka jest zachowanie maksymalnej różnorodności.
W ramach realizowanego w naszej szkole programu “Trzymaj formę”, którego celem jest między innymi kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, uczniowie starszych klas przygotowali zdrowe posiłki. Na wstępie przypomnieli sobie zasady zdrowego odżywania, jakie produkty są zalecane w żywieniu oraz jakie korzyści wynikają z ich spożywania. Następnie po wskazówkach na temat higieny przygotowywania i spożywania posiłków oraz zasad bezpieczeństwa uczniowie przystąpili do pracy. Z przyniesionych produktów powstały kolorowe kanapki wykonane przez uczniów klasy 7 oraz pełna witamin sałatka jarzynowa wykonana przez uczniów klasy 8.
Dzięki tym zajęciom uczniowie kształcili w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię i współpracę.
Najprzyjemniejszym momentem była oczywiście degustacja.